Nieuws


KMSKA:

https://www.kmska.be/nl/de-schoonste-kunstmozaiek-van-het-land


19 oktober 2020

ATV: Grootste kunstmozaïek in vlaanderen in Museum voor schone kunsten

https://atv.be/nieuws/grootste-kunstmozaiek-van-vlaanderen-in-museum-voor-schone-kunsten-106870

VRT: Gigantische mozaïekvloer

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/het-journaal/2020/het-journaal-het-journaal-19u-20201019/#autoplay=2530&asset=/content/dam/vrt/2020/10/05/journaal-1900-20201019-ma-depot_WP00163733


februari 2020 Schippersbeurs Antwerpen

Juli 2008…

Gino Tondat betreed voor het eerst de sinds elf jaar leeg staande Handelsbeurs (1872) en bijhorende Schippersbeurs (1896). Dit in het bijzijn en op vraag van Philippe Lemineur van het architectenbureau Origin.
Het blijkt dat de vloer van de Schippersbeurs bestaat uit honderden m² mozaïekvloeren welke gedeeltelijk een vergevorderde slijtage vertonen.

Het dak lekt en grote delen van de vloer liggen bedekt met uitwerpselen van duiven en ander gevogelte. Daarbij is er een bijkomend probleem van opstijgend vocht welke de draagvloer aantast.

Er wordt naar gestreefd om de originele vloer zoveel mogelijk te bewaren maar op sommige plaatsen zijn de mozaïeken zodanig weggesleten dat zelfs de onderlaag, bestaande uit kalkmortel en gemalen baksteen, zichtbaar is.
Ook in die tijd kon de samenstelling van de mortels lichte verschillen tonen naargelang de uitvoerder, de locatie en/of de toepassing.

Aangezien de Schippersbeurs zal fungeren als restaurant en de uitbaters tevens de catering van de Handelsbeurs op zich zal nemen laat het zich raden dat de resterende mozaïekblokjes nog sneller zullen slijten dan voorheen.

In juni 2018 geeft hoofdaannemer Denys opdracht aan Mosaico di Due (sinds 2015 resultaat van de samensmelting Meters Mosaic en Tondat Mosaici) om over te gaan tot een complete restauratie: zowat de helft van de zwaar gehavende vloer wordt vervangen door een nieuwe versie, identiek aan de originele. De andere helft wordt geconserveerd. Met project manager Frank De Blauwer werd een stevige basis gelegd om alles in goede banen te leiden.

De vloer wordt zorgvuldig opgemeten en op polyesterkalk vastgelegd. Daarna wordt de nieuw te maken mozaïek op speciaal celluloserijk mozaïekpapier overgebracht en geschematiseerd.

Op het moment van de plaatsing wordt het papier verwijderd en de voegen bijgewerkt.
Na verharding worden de vloeren geschuurd om een effen geheel te krijgen.

De te bewaren vloeren worden enkel intensief gereinigd en niet geschuurd met slijpstenen omdat de meeste blokjes nog slechts een paar mm dikte hebben.

Het resultaat is een mooi uitgevoerde harde restauratie in combinatie met een correcte conservatie.

Enkel weetjes:

-de gebruikte marmersoorten zijn Rouge Belge Royale, Rouge Belge Griotte, Noir Belge de Masy, Gris St. Anne Belge (wordt niet meer ontgonnen maar wij hebben een voorraad), Bianco Carrara, Giallo Siena Intenso, Bardiglio, Bronzetto, Trani Fiorito, Biancone

-aan de vloeren werd voor ongeveer 2.200 uur gewerkt

-de nieuwe vloeren bevatten zowat 540.000 handmatig gekliefde mozaïekblokjes

foto’s; zie bij restauratie


4 en 5 oktober 2018: Renoresto, de beurs voor renovatie en restauratie in Tour en Taxis brussel. Bezoek ons op stand 211.


Februari 2018: Wij verhuizen naar een groter atelier in Edegem. Ons komen bezoeken kan altijd op afspraak.


10 juni 2017:  World Art Nouveau Day

Mosaico di Due heeft zonet nieuwe vloeren, met zelf ontworpen Art Nouveau motieven af gewerkt.

Foto’s onder rubriek ‘nieuwe vloeren’

 


Juli 2016: Mosaico di Due verschijnt bij de  Commissie Ambachtslieden van de FOD Economie

De Commissie Ambachtslieden verleent de erkenning van ambachtsman zowel ten persoonlijke titel (Sarah en Gino apart) als aan de bvba Mosaico di Due, en dit in diverse categorieën : glas, steen, bouw-herstelling-renovatie.

Wij zijn opgenomen in het ambachtenregister dat iedereen kan raadplegen op de website van de FOD Economie.

 


Juni 2016: De hoedanigheid van ambachtsman officieel erkend vanaf 1 juni 2016.

De wet definieert de ambachtsman voortaan als volgt: een natuurlijk persoon of een rechtspersoon actief in de productie, de transformatie, de reparatie, de restauratie van voorwerpen, de levering van diensten waarvan de activiteiten in essentie betrekking hebben op manuele aspecten, op een authentiek karakter, en die een zekere kennis ontwikkelen gericht op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie.

 


Maart 2016: Mosaico di Due en Nederland:  ondernemen, investeren, restaureren… zonder grenzen.

Het Fatimahuis in Weert is een voor zijn tijd uniek bouwwerk op architecturaal gebied. Bovendien herbergt deze voormalige kerk het grootste wandmozaïek van Nederland: 265m² handgekapte marmermozaïek . Kunstenaar Hugo Brouwer creëerde in 1965 dit voor West-Europa unieke mozaïek en nu, na vijftig jaar, diende zich een onderzoek naar de toestand van het mozaïek.

Thijs Hendrix, groot bezieler voor het behoud van de voormalige Fatimakerk, contacteerde Mosaico di Due met de bedoeling advies te krijgen over de uit te voeren reinigingsmethode. Eens ter plaatse konden wij vast stellen dat het kunstwerk niet zomaar een poetsbeurt nodig had maar een intensieve behandeling. Er zijn diverse soorten marmer gebruikt en deze hebben een specifieke reiniging nodig.

Er dient niet alleen gereinigd, er wordt ook minimaal gerestaureerd. Zo zijn een aantal steentjes verdwenen en zitten er een aantal los.

Mosaico di Due stelt een speciale, natuurlijke zeep samen waarmee de ruwe marmer wordt gereinigd en brengt waar nodig nieuwe marmerblokjes aan, hand gekliefd en uiteraard van dezelfde soort en grootte als de originele.

Voor Mosaico di Due loopt dit project nog tot 24 maart, voor het Fatimahuis start een leven als locatie voor allerhande socio-culturele en maatschappelijke activiteiten waarbij de deelnemers kennis maken met een prachtig mozaïekdecor van bijna negen bij dertig meter .

Het Fatimahuis werd bijna gesloopt maar kon door Thijs Hendrix gered worden met een visie op de toekomst: het Fatimahuis maakt deel uit van plannen om de streek open te breken naar een breder publiek: Het Land van Antje, naam voor een grensoverschrijdende regio waar groen, rust en gastvrijheid een hoofdrol spelen. Meer info daarover op Tourist Information Center Land van Antje (Facebook).

 


Januari 2016: Mosaico di Due haalt prestigieus restauratieproject binnen !

In opdracht van de gemeente Sint-Gillis zal Mosaico di Due de restauratie van de mozaïekvloeren in het “Hôtel Hannon” uitvoeren.

Dit historische herenhuis werd ontworpen in 1902 door architect Jules Brunfaut, een tijdsgenoot van Horta.

Het is een rijkelijk van muurschilderingen en mozaïeken voorziene herenwoning in pure Art Nouveau stijl. Het gebouw stond een tijd te verkommeren in het Brusselse, alhoewel beschermd sinds 1976.

In het gebouw zijn prachtige mozaïekvloeren aanwezig en elke ruimte heeft een ander motief. De staat van deze vloeren is zonder meer goed te noemen. Een bewijs dat mozaïek echt wel “Pittura per l’ eternità” , een schilderij voor de eeuwigheid is , zoals Domenico Ghirlandaio zei.

Wel zijn er een aantal barsten in de vloer en is in sommige ruimtes de marmer aangetast door de combinatie van vochtigheid, leegstand en verkeerd onderhoud.

 


Mosaico di Due en Eeklo: een halve thuismatch

 De Dienst Patrimonium van de provincie Oost-Vlaanderen heeft Mosaici di Due de opdracht gegund om de mozaïekvloeren in het kasteel Heldenpark te Eeklo te restaureren.

De mozaïekvloeren dateren van ongeveer 1896 en zijn gekenmerkt door een strak patroon in Rouge Belge, Noir Belge, Bianco Carrara en een mix van mozaïekterrazzo.

Tal van kleine barsten zullen worden weggewerkt en op een aantal plaatsen is het mozaïek gewoon weg (zie foto).Daar wordt nieuwe marmer van dezelfde soort en grootte ingevuld en dan wordt de volledige vloer geslepen.

De werken zullen worden uitgevoerd in de periode februari-maart 2016.

Mosaico di Due heeft een Eeklose helft en zal bijgevolg nog eens op het thuisfront actief zijn.


November 2015

Tijdens een rondreis in Sardinië hadden wij de kans om in de buurt van Alghero, meer bepaald in Porto Torres, de plaatselijke Romeinse site te bezoeken.

De meeste mozaïekfragmenten op deze site zijn opgebouwd  uit geometrische patronen maar de vaardige gids die ons rondleidde had een verrassing in petto: we zouden een voor het publiek opgeborgen mozaïek te zien krijgen…

En zo gebeurde het dat wij op een zondagochtend in november een normaliter afgesloten atelier binnen mochten een prachtige vloermozaïek te zien kregen met de afbeelding van Orpheus.

Het mozaïek werd opgegraven in 1995 en de laatste keer tentoongesteld in 2011. Sindsdien weer opgeborgen voor verder onderzoek.


Op 15 september 2015 werd een boek gepubliceerd over  den Cleynen en den Grooten Biecorff, een historisch pand op de Antwerpse Eiermarkt.

De eigenaars daarvan zijn zo tevreden over de restauratie van de aanwezige mozaïekvloer dat zij dit vermeldden in hun boek en daar zijn wij best fier op.

Onder de rubriek Vloeren vindt u fotomateriaal.

 

Het boek is te bestellen via ISBN 9789077207291.


Oktober 2015

Mosaico di Due is niet alleen top in de Belgische mozaïekwereld , het bedrijf opteert ook voor een sociaal engagement.

Zo zijn zij één van de deelnemers aan “De 14 Werken”, georganiseerd door Rotary Club Eeklo, waarbij een aantal kunstenaars werken maken welke dan worden geveild voor diverse goede doelen.

Mosaico di Due maakte een fraaie 3D appel met allerhande mozaïekverhalen en gebruikten daarvoor smalti van Murano, Italiaanse marmer en bladgoud mozaïek.

Meer info op www.14werken.beAW-AB001


27 September 2015

Mosaico di Due was prominent aanwezig tijdens de Erfgoedfair op het Landgoed Mattenburgh in Bergen op Zoom.

De Erfgoedfair is het evenement voor iedereen die een historisch pand bezit of bewoont en bekwame vaklui zoekt.

Ruim 60 topbedrijven en organisaties presenteerden er bijna vergeten ambachten die nodig zijn om monumentale panden in stand te houden en te restaureren.

Meer info op www.erfgoedfair.nl

NI-001


Vaktijdschrift PolyCaro 24/09/2015

NI-002


 

Juli 2015

Mosaico di Due zoekt steeds nieuwe uitdagingen en horizonten op en eentje dat al lang het verlanglijstje stond is uiteindelijk gelukt: een bezoek aan de Cappella Redemptoris Mater in het Vatikaan.

Marko Ivan Rupnik en het instituut Centro Aletti realiseerden prachtige mozaïeken in de pauselijke bidkapel van het Vatikaan.

Mosaico di Due kreeg gedurende twee uur een uitgebreide rondleiding waarbij de gebruikte materialen en technieken grondig werden bestudeerd.

Zij brachten ook een bezoek aan de Studio del Vaticano, het mozaïekatelier van het Vatikaan onder leiding van Dottore Paolo di Buono, waarmee zij sinds 2005 collegiale banden hebben.